Claude Monet, Terras in Sainte-Adresse, The Metropolitan Museum of Art

150 jaar impressionisme

Volgend jaar is het 150 jaar geleden dat een aantal kunstenaars een alternatieve expositie gingen organiseren omdat ze zich niet meer thuis voelden in de klassiek Salon de Paris. Claude Monet, August Renoir, Edgard Degas, Camille Pissarro exposeerden hun werk bij Nadar aan de Boulevard des Capucines in Parijs en de opening vond plaats op 15 april 1874. Een datum die je wel kunt zien als de geboorte van het impressionisme. Een term overigens die ontleend is aan het schilderij ‘Impressie van een opgaande zon’, geschilderd door Claude Monet, vanaf een nevelige haven van Le Havre in Normandië.

Parijs en Normandie zijn zo wel de plaatsen waar het impressionisme zich in die jaren ontwikkelde en in 2024 wordt daar dan ook ruim aandacht aan besteed met een festival met maar liefst 150 evenementen van 22 maart t/m 22 september 2024. De rode draad van deze 5e editie van het Festival Normandie Impressionniste is de kracht van de vernieuwing want het impressionisme zette de kunstwereld werkelijk op z’n kop.

In het Musée des Beaux-Arts van Rouen is er bijvoorbeeld een tentoonstelling over het werk van James Abbott McNeill Whistler (1834-1903), een Amerikaanse kunstenaar die sterk is beïnvloed door Courbet en Manet. Maar ook op andere plekken wordt ruim aandacht besteed aan 150 jaar impressionisme.

Volgend jaar dus zeker even naar Normandie. In Caen, Rouen, Le Havre, Giverny, maar ook op andere plekken in Normandië, kun je je uitgebreid laven aan het werk  van impressionisten, met optredens en festiviteiten. Ga voor meer informatie over het festival naar www.normandie-impressioniste.fr Ook in En Route magazine zullen we hier nader over informeren.

 

;

 

Foto:Claude Monet, Terras in Sainte-Adresse, The Metropolitan Museum of Art

 

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou

Tips voor jouw vakantie