De Groene Dordogne

De Dordogne is niet voor niets een van de weinige departementen die Nederlanders ook echt van naam kennen. Noem de Aisne, Indre of Hérault en dan wordt het al moeilijk om de juiste plek op de kaart aan te wijzen. Niet de Dordogne, vaak ook wel de Périgord genoemd, de oude Gallische naam.

De Périgord Vert bevindt zich in het uiterste topje van het departement. Groen, zeker. En stil. Een van de rustige delen van de Dordogne. De meeste toeristen gaan verder zuidwaarts naar de Dordogne rivier zelf, naar de omgeving van Bergérac of Sarlat.

Maar stoppen en gewoon vakantie vieren in de Périgord Vert is gewoon een heel goed idee. Naast de rust, de natuur en het ongedwongen leven van La France Profonde zomaar een drietal redenen om hier heen te gaan:

  • Benedictijnenabdij van Brantôme: een ‘must see’ in dit deel van de Périgord. Met de beroemde grotten waarmee het allemaal begon in de tijd van Karel de Grote, een van de oudste Romaanse klokkentorens van Frankrijk uit de 11e eeuw, en daarnaast de 18e-eeuwse kloostervleugel aan de rivier.
  • De Jardin des Arts in het park van het Château de Nontron. Een plek voor ontspanning maar vooral een plek die barst van de exotische plantensoorten en waar vooral in de zomermaanden veel evenementen plaatsvinden. Op twintig terrassen komen natuur en kunst uit de hele wereld samen.
  • Het Parc Naturel Régional Périgord-Limousin op de rand van de Dordogne en Haute-Vienne in de Limousin. Eigenlijk valt de Périgord Vert grotendeels samen hiermee. We noemen het toch en laten het zien om nog eens te onderstrepen waarom je hier vooral voor de natuur en voor je rust moet komen. Relaxter wordt het niet in Frankrijk…

Tips voor jouw verblijf in de Dordogne

Ga eens naar een chambres d’hôtes of huur een gîte van landgenoten die hier goed de weg weten en de taal spreken zoals bijvoorbeeld:

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou

Tips voor jouw vakantie