Dune du Pilat: de hoogste duin van Europa

De hoogste duin van Europa: Dune du Pilat. Daar moet je natuurlijk een keer bovenop gestaan hebben, zeker als laaglander die misschien toch eens echt hoge duinen wil zien.  Een vaste trap leidt naar een hoogte van 110 meter, al varieert dat wat per jaar. En vanaf de top heb je een fantastisch uitzicht over de Atlantische kust en de zandbank Arguin, gelegen vlak voor de ingang van de baai van Arcachon, een uniek natuurreservaat. Keer je je om, dan zie je de bossen van de Gironde en Les Landes, zover als het oog strekt.

De Dune du Pilat is feitelijk een duingebied van zo’n 3 km lengte, bij het plaatsje La Teste-de-Buch,, even ten zuiden van de Baai van Arcachon op de grens van de Gironde en Les Landes.

Omgeving van Dune du Pilat

 

Ben je eenmaal weer beneden dan heb je voldoende inspiratie opgedaan om eens verder te kijken. De Baai van Arcachon bijvoorbeeld. Bekend vooral om zijn oestercultuur die je tegemoet komt in elk haventje aan deze binnenzee. Bezoek zeker ook het Maison de l’huître in Gujan-Mestras, wat wel het kloppend hard van de oestercultuur is.

Of wandel door het vogelreservaat Reserve Ornithologique du Teich even verderop. Hier streken jaarlijks zo’n 300.000 trekvogels neer. Ruim 260 verschillende soorten die een plekje vinden tussen de moerassen, rietlanden en weides met wandelpaden en diverse observatiehutten.

Ga naar Cap Ferret waar de baai overgaat in de oceaan. Als je nog niet genoeg hebt van klimmen, ga dan de vuurtoren in die hier staat. Zo’n 258 treden maar het uitzicht, ook op de Dune du Pilat aan de overkant is een mooi beloning voor de inspanning.

En als je uitgekeken bent en even bij wilt komen van de inspanningen, neem dan wat verkoeling aan het strand onderaan de Dune de Pilat. En verwonder je over de paraglider die afdalen van de Dune du Pilat of de surfers op de golven van de Oceaan.

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou

Tips voor jouw vakantie