Île d’Oléron, voor liefhebbers van strand en ‘fruits de mer’

Île d’Oléron is een opvallend kleurrijk eiland langs de kust van het departement Charente-Maritime. Anne-Flore Mulder één van onze redacteuren, bezocht deze zomer het departement en schrijft erover in En Route. Het eiland heeft een kustlijn van ruim honderd kilometer en dat maakt het na Corsica tot het grootste eiland van Frankrijk.

Uniek zijn de kleurrijke huisjes in alle kleuren van de regenboog. De vrolijke huisjes dienden voorheen als vissershuisjes maar zijn inmiddels omgedoopt tot ateliers voor Franse kunstenaars. Zij mogen er voor een lage huurprijs in werken om zo de leegstand en het verval te voorkomen. De creatievelingen onderhouden de huisjes zelf en voorzien deze elk jaar van een nieuw likje verf. Het geeft het geheel een kunstzinnig karakter. Maar er is meer op het eiland:

Geschiedenis en natuur op Île d’Oléron

De Phare de Chassiron is een bezoek waard. In de vuurtoren is een museum gevestigd over de geschiedenis van de scheepvaart rondom het eiland. Die wort ook nadrukkelijke geïllustreerd door de omliggende vestingwerken zoals de citadellen van Brouage en het Château d’Oléron. Ook de forten Louvois en Boyard onderstrepen het militaire belang dat dit eiland ooit had. En natuurlijk ook dat van de achterliggende havenstand La Rochelle. Ht eiland is een lustoord voor de vakantieganger die gewoon lekker naar het stand wil. Het zwemwater is van uitstekende kwaliteit en het klimaat is gewoon prima voor een strandvakantie. Maar het eiland kent ook twee natuurgebieden die de moeite waard zijn: De “Marais aux Oiseaux”, een uniek vogelmoeras, en de “Port des Salines” waar je ook de eeuwenoude activiteit van het oogsten van zeezout in bedrijf ziet.

En als je dat allemaal gezien hebt, dan ga je natuurlijk hier genieten van al het lekkers uit de omliggende zee. De oester van Marennes-Oléron mag hier niet onvermeld blijven als het gaat over de gastronomie van het eiland. Deze oester is de enige Franse oester met een kwaliteitskeurmerk. In de haven van La Cotinière, de belangrijkste vissershaven van de Charente-Maritime, worden ze, naast diverse andere zeevruchten, dagelijks aan wal gebracht.


Meer weten over Île d’Oléron? Lees erover in En Route of bezoek de website van het Office de Tourisme.

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou

Tips voor jouw vakantie