Îles Chausey, het waddengevoel in Normandië

Wie in Nederland weleens de Waddeneilanden bezoekt kent dat heerlijke gevoel van: hier ben ik even helemaal weg. Loin de tout. Alles heb je letterlijk en figuurlijk op het vasteland achtergelaten en ‘bevrijd’ beweeg je je op het eiland, de duinen, het strand. Precies dát gevoel overvalt je als je van de boot stapt op Grande Île, het grootste eiland van de Îles Chausey, tussen Bretagne en Normandië.

In het najaar stapten we er van de veerboot na een dik uur varen vanaf Granville, een historisch stadje niet ver van de Mont Saint-Michel. We waren vroeg vertrokken, want de veerdienst heeft hier rekening te houden met de getijde-verschillen. Die zijn indrukwekkend. Het verschil tussen hoog- en laagwater kan hier tussen de Normandische en Bretonse kust oplopen tot zo’n veertien meter. Kom je aan met hoogtij, dan zie je gedurende de dag de eilandengroep om je heen groeien van 54 naar meer dan 200, als het water het Kanaal instroomt. Hier ben je op de grootste archipel van Europa.

Een bijna surrealistische ervaring

We zijn niet de enige die van boord gaan, maar de naar schatting iets meer dan honderd passagiers zijn vandaag nagenoeg de enige bezoekers van het eiland. De meesten zijn dagjesmensen. Ze maken in de middag misschien nog een vaartochtje rond het eiland met dezelfde boot, om aan het eind van de dag weer terug te varen. Wij niet. Samen met nog een paar Fransen – ik hoor hier geen Nederlands meer om me heen – checken we in bij Hôtel du Fort et des Îles, het enige hotel op het eiland. Een kwartiertje later drinken we eerst maar eens een kopje koffie op het terras van het hotel, vanwaar we een prachtig uitzicht hebben op zowel een deel van het eiland als de zee. Het wordt eb, en het zien opdoemen van steeds weer nieuwe eilandjes is een fascinerende, bijna surrealistische ervaring.

Maar we zullen de vele eilandjes nog wel vaker zien komen en verdwijnen, dus wat gaan we doen vandaag? Grande Île ontdekken natuurlijk. Te voet. Het is een grillig gevormd eiland, twee kilometer lang en in breedte variërend tussen 40 en 700 meter. Een stevige wandeling brengt je naar alle hoeken van Grande Île, dat blijft verrassen met nieuwe uitzichten, strandjes en meer.

In de nabijheid van het hotel bevindt zich het fort dat hier in 1866 door Napoleon III is gebouwd om niet ook deze Kanaaleilanden in Engelse handen te laten vallen. Langs het pad liggen links en rechts kleine huisjes. Nu in gebruik als vakantiehuisjes, maar oorspronkelijk gebouwd voor de arbeiders die hier het graniet kwamen halen voor onder meer de trottoirs van Parijs. Tot de jaren vijftig waren de granieten Îles Chausey vooral ook een steengroeve….


Het hele artikel lezen? Lees verder in de En Route voorjaarseditie (#179), nu te bestellen op de website: En Route edities bestellen.

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou

Tips voor jouw vakantie