Saint-Émilion

Onder Saint-Émilion… de grootste ondergrondse kerk van Europa

Saint-Émilion, dat smaakt naar wijn. En dat is ook een hele goede reden om het stadje te bezoeken. Maar ben je er eenmaal, ga dan ook eens ondergronds. Saint-Émilion is namelijk gebouwd op een zandsteenheuvel en ondertunneld met een geschatte 200 km aan gangen. Dat gangenstelsel bevindt zich onder het dorp, maar strekt zich ook uit tot ver in de omgeving. Ze worden nu natuurlijk veel gebruik voor de opslag van wijn.

Die tunnels werden sinds de 12e eeuw echter gegraven om vooral bovengronds te kunnen bouwen. Zo ontstond onder meer een uniek Augustijner klooster dat er standhield tot de Franse Revolutie en van het plaatsje een bekende tussenstop maakte op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Diezelfde monniken bouwden er ook de kerktoren, feitelijk het enige bovengrondse deel van hun kerk. Ga bij een bezoek zeker die toren op voor een magnifiek uitzicht over de wijngaarden zo ver het oog rijkt.

Grootste ondergrondse kerk van Europa

Maar daal dus ook af in de kerk, waarvan een paar ramen nog net uitkijken over het centrale terras van het stadje. Je kunt hier uitsluitend onder begeleiding van een gids terecht, maar dan krijg je er ook een lesje geschiedenis bij. Zo vertelde Sophie van het Office de Tourisme over de kruisridder die, onderweg naar Jeruzalem, ondergrondse kerken zag en na terugkomst de vraag stelde: ‘Waarom doen we dat hier eigenlijk niet?’ Het waren eveneens kruisridders die kunstenaars inspireerden tot bijzondere Oosterse schilderingen op de zuilen in de kerk. Nu nauwelijks meer zichtbaar, omdat de tijd zijn werk heeft gedaan, een handje geholpen door lieden die na de Franse Revolutie de verf wel konden gebruiken en van de muren schraapte. Het salpeter in de verf kon beter gebruikt worden: geen revolutie zonder springstof! Af en toe wordt in de kerk nog wel een mis opgedragen of een muziekuitvoering ten beste gegeven. Gelukkig kan dat zonder gevaar, nu de zuilen die de last van de kerktoren moeten dragen extra gestut zijn.

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou

Tips voor jouw vakantie