Bezoek de prachtige Franse Ardennen deze zomer: dit mag je niet missen

Het is weer zomer! Zet je koffer maar vast klaar want met deze tips wil je het liefst vandaag nog richting de Franse Ardennen rijden. Lees alles over de must see, do & eat. Van tongstrelende gerechten, een doolhof in de boomtoppen tot sensationele uitzichten terwijl je boven de Maas vliegt. En onze tip voor het beste familie-uitje niet te vergeten. De hoogste tijd om op vakantie te gaan naar de Franse Ardennen.

Parc Naturel Régional des Ardennes staat bekend om zijn indrukwekkende en ongerepte natuur en is daarmee een echte must see. Van beboste gebieden en heidevelden tot valleien. Het park kent een variatie aan landschappen en is hierdoor een zeer geschikte leefomgeving voor plant en dier. Speciale lokale flora en fauna, zoals de zwarte ooievaar en gevlekte salamander, bevinden zich op 116.000 hectare aan beschermde omgeving. Hier kun je uren ronddwalen en de natuur helemaal in je opnemen. Het park biedt genoeg vertier voor een heerlijk dagje uit. Veel lokale legendes zijn ook ontstaan in het mythische hart van het bos, vol wilde dieren, mysterieuze rotsformaties en magische rivieren. Het is extra leuk om deel te nemen aan de legends guided walk en meer te horen over de verhalen die schuil gaan achter de natuur.

In de zeer bosrijke Franse Ardennen is een adrenalinekick gegarandeerd. Kun je niet genoeg krijgen van het kriebelende gevoel in je buik tijdens het uitoefenen van de meest extreme sporten? Dan hebben we twee ultieme must do’s voor je. De sensatie begint met de Fantasticable, de langste zipline van Noord-Frankrijk waar je met 100 km per uur over de kronkelende Maas vliegt. In de Microlight flight, een lichtgewicht propellervliegtuigje, stijg je met je instructeur tot grote hoogtes en beleef je een ongekend vrije manier van vliegen. Welke kick durf jij aan?

De lokale keuken heeft zijn roots in het voeden van boeren en smeden. Mocht je la cascasse à cul bestellen dan kun je je vork prikken in een overheerlijk stoofpotje van aardappelen en spekjes. En als echte kaaskoppen kan het proeven van de traditioneel bereide Rocroi-kaas niet ontbreken. Maar al het eten maakt ook dorstig, hoog tijd om voet te zetten in een van de microbrouwerijen Petite Brasserie Ardennaise in Charleville-Mézières of Gillet in Donchery. Sinds het begin van deze eeuw heeft de lokale bierproductie de slag weer te pakken en zijn er maar liefst 10 microbrouwerijen opgestart. Met het drinken van een smaakvol biertje steun je ook nog eens de lokale brouwerij, een win-winsituatie, al zeggen we het zelf.

Voor eindeloos familieplezier ga je op safari in het Argonne Discovery Park, een dierenparadijs midden in het Argonne-woud. Maak kennis met wasberen, arenden, oehoes en de twee jonge Arctische wolven die begin dit jaar zijn geïntroduceerd. Extra leuk nieuws: op 18 mei zijn de eerste vier babywolfjes geboren. ‘s-Middags kun je op boomtophoogte lunchen op het terras van het parkrestaurant. Terwijl jij een geniet van een goed belegde sandwich en een koele witte wijn kunnen de kinderen als aapjes van boom naar boom slingeren of hun ei kwijt  in de hangmat. Het tussen de bomen gespannen doek is namelijk een gigantische trampoline en een superspannend doolhof. Ontdek ook binnenshuis Nocturnia, speciaal ontworpen als leefomgeving voor nachtdieren, zoals de vleermuis. Extra bijzonder is om een ochtend mee te lopen met de verzorgers, inclusief een kijkje achter de schermen, de dierverzorging en het voeren. Een leuk én educatief uitje voor het hele gezin.

Tot slot nog een heel bijzondere zomertip: wist je dat in de provinciehoofdstad Charleville-Mézières het Place Ducale van 20 juli tot 18 augustus wordt omgetoverd tot Plage Ducale, een heus strand midden op het centrale stadsplein. Strandstoeltjes, beachvolleybalnetten en kleurrijke parasols worden tevoorschijn gehaald en maken het zomergevoel compleet. Bienvenu. Lees alles over Charleville-Mézières in de Zomereditie van En Route.

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou

Tips voor jouw vakantie