Pont du Gard, een bezoek waard

De Pont du Gard is een van die monumenten in Frankrijk die je een keer gezien móet hebben. Zelfs als je je vakantie niet in de buurt doorbrengt, dit brok geschiedenis ligt niet ver van de Autoroute du Soleil, even naast Avignon waar vandaan je er in een half uurtje heen rijdt.

Romeins aquaduct

De Romeinen bouwden de hoogste antieke brug ter wereld, 49 meter) rond 50 na Christus in slechts vijf jaar tijd. De burg moest de stad ‘Menausus’ (Nîmes) die zich snel ontwikkelde voorzien van water. In navolging van Rome moesten er in de stad met zo’n 20.000 inwoners ook fonteinen en thermen komen, en wilden de welgestelden ook in huis stromend water hebben. Vanaf de waterbron nabij Uzès ging zo dagelijks ruim 30.000 m3 water over het aquaduct met een verval van zo’n 25 cm per kilometer, een waar staaltje technisch vernuft. Dat geldt ook voor het aquaduct zelf: tweeduizend jaar later staat het nog als een huis.

Het gehele jaar door worden er evenementen georganiseerd om een bezoek te stimueleren en nog levendiger te maken. Exposities in het museum wisselen elkaar af. In de zomermaanden is de brug het object van een imposante lichtshow.

Omgeving van de Pont du Gard

Avignon is om de hoek en daar is natuurlijk veel te zien zoals het Palais du Pape en natuurlijk moet je even gaan dansen op de Pont d’Avignon, ‘On y danse on y danse…’.  Maar neem zeker ook een kijkje in Uzès met een mooi historisch centrum met o.a. de Kathedraal Saint-Théodorit en het Bisschoppelijk paleis. En natuurlijk Nîmes waar alles destijds om te doen was met z’n Romeinen arena, een ander monument dat je niet mag missen.

Praktisch

De Pont du Gard is het gehele jaar dagelijks te bezoeken. Net als het museum dat er is gebouwd waar ook regelmatig verschillende exposities worden gehouden. Tip: laat je rondleiden door een gids op het aquaduct, dat kan ook het hele jaar door elke dag.  Ga voor uitgebreide informatie naar de website van de Pont du Gard.

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou

Tips voor jouw vakantie