Rembrandt in Frankrijk

Op zoek naar Rembrandt in Frankrijk? In de vallei van de rivier Garonne in het zuidwesten van Frankrijk ligt het eeuwenoude dorp Le Mas-d’Agenais. Het bestaat al sinds de Romeinse tijd en heeft een bescheiden inwoneraantal, net als veel andere Franse dorpen. De toeristische attracties lijken zich ook hier te beperken tot wandelen en varen over de Garonne. Maar niets is minder waar.

Een echte Rembrandt in Frankrijk

Allereerst is daar de katholieke kerk Eglise Saint-Vincent die werd voltooid rond 1125. Het is een prachtig historisch bouwwerk en volgens goed katholieke traditie binnen rijk versierd. Het mooiste sieraad hangt sinds kort weer in de kerk na een tijdelijk uitstapje naar de Cathédrale Saint-André in Bordeaux. Het is het Rembrandtschilderij Christus aan het kruis uit 1631.

Geschiedenis van Christus aan het kruis

Het schilderij werd in 1804 aangekocht en geschonken door de Duffour familie, oorspronkelijk uit Mas-d’Agenais, en hoogstpersoonlijk afgeleverd door Xavier Duffour. Dat het schilderij hier nog steeds hangt, mag een klein wonder worden genoemd. Het aantal werken van Rembrandt in privé-bezit is zeer beperkt en het schilderij is dan ook een paar maal bijna verkocht. In 1853 was er geldnood en het schilderij werd door het Louvre gerestaureerd met de mogelijkheid tot koop. Dat werd op het allerlaatste moment afgeblazen en het werk hing vervolgens een eeuw openlijk in de kerk. Tijdens de tweede wereldoorlog werd het verstopt in de pastorie waar het later werd teruggevonden achter een kast. In 1959 werd het door het Louvre onderzocht en officieel bestempeld als een echte Rembrandt. Recentelijk is de glazen wand ter bescherming vernieuwd en hangt het schilderij op een betere plek in de kerk voor bezichtiging.

Daarmee wordt weer eens aangetoond dat de vele dorpjes die in slaap lijken gevallen, meer herbergen dan op het eerste gezicht blijkt. En dat er blijkbaar iemand waakt over dit prachtige Christusbeeld dat nu al meer dan 200 jaar gewoon in de plaatselijke kerk hangt. Een echte Rembrandt in Frankrijk!

Arno Wubben is een bewonderaar van Rembrandt en auteur van het boek Zoektocht in Hartstocht, een verzameling reisverhalen naar alle Rembrandtschilderijen ter wereld.

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou

Tips voor jouw vakantie