Rocroi

Rocroi, vestingstadje in de Franse Ardennen

Iets noordwestelijk van Charleville-Mézières ligt het vestingstadje Rocroi in de Franse Ardennen. Dat juist in Rocoi, of Rocroy zoals het vroeger werd geschreven, een vesting is gebouwd komt doordat Rocroi in moe-rasachtig gebied ligt wat Hendrik II, die besloot tot de bouw van de vesting, een belangrijk pluspunt vond. De vijand zou immers in de moerassen eenvoudig wegzakken nog voordat de vesting genomen zou kunnen worden.

Het plaatsje, met de vorm van een versteende zeester zoals Julien Graq, een Franse schrijver uit de vorige eeuw het heeft genoemd, is vooral bekend geworden door de veldslag die hier in de dertigjarige oorlog (1618-1648) op 19 mei 1643 heeft plaatsgevonden. Op die dag streden de Franse legers onder leiding van de Hertog van Enghien tegen de Spaanse legers die werden aangevoerd door Don Francisco de Melo. Het Spaanse leger gold als onoverwinnelijk en het leek voor de Spanjaarden een peulenschil te worden om de slechts 22-jarige Franse legerofficier te verslaan. Hoogmoed komt echter voor de val. In een veldslag die slechts enkele uren duurde en die zich op enkele kilometers buiten de stadsgrenzen afspeelde, sneuvelden 8000 Spaanse soldaten en werden er 6000 krijgsgevangen gemaakt. Aan de Franse kant sneuvelden 2000 man. De Spanjaarden dropen af en Frankrijk was behoed voor een Spaanse invasie.

Rondje Rocroi: leuke wandeling over de vestingwerken

De vestingwerken rond Rocroi dateren van rond 1555 en zijn tot op de dag van vandaag nog gro¬tendeels intact. Over de vestingwerken is een leuke wandeling uitgezet die rond de stad leidt en die door tunnels en gangen gaat en telkens een ander uitzicht op de stad biedt. De stad Rocroi is vanuit de vesting door twee poorten te bereiken.

Het kleine stadje is mooi verzorgd en het stadsplein, place d’Armes, wordt omringd door verschillende oude huizen waarvan het oudste huis dateert uit 1676. Op de Place Verte, links voor de markthal is een houten paal in een oude steen geplaatst. Deze steen is het oude voetstuk van de vroegere schandpaal van het stadje. In de stad bevindt zich, in een voormalig wachthuis uit de 17e eeuw, het Musée de la bataille de Rocroy et de la guerre de 30 ans. In dit museum wordt aan de hand van 2500 miniatuur soldaatjes de slag bij Rocroi uitgebeeld.


Bovenstaand is een fragment uit de reisgids Franse Ardennen van Nel Bruil en Gerrit Jan Mulder die eerder dit jaar uitkwam. Een unieke gids voor wie het Franse deel van de Ardennen eens wil ontdekken. Bestel de gids op Bol.com voor € 24,50.

Wij mogen een exemplaar weggeven bij een (cadeau-)abonnement op En Route. Ga daarvoor naar de abonneerpagina’s op onze site voor een abonnement of cadeau-abonnement

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou

Tips voor jouw vakantie