Schilderkunst en muziek in Honfleur

Honfleur bezoek je natuurlijk omdat het een mooie havenstad is, maar ook voor de schilderkunst en voor de muziek. Natuurlijk moet je de charme ontdekken van dit pareltje aan de monding van de Seine dat weinig van zijn verleden heeft opgegeven: de straatjes zijn nog geplaveid als vroeger, de oude gevels rondom de haven staan nog overeind. Het is er gezellig winkelen en vergeet niet even aan de haven neer te strijken op een terrasje voor een ‘fruit de mer’.

Maar ook grote kunstenaars kwamen hier vandaan of gingen er naar toe. Niet te missen zijn daarom deze twee musea in Honfleur

Musée Eugène Boudin

Zonder Boudin, geboren in Honfleur, was de stad misschien niet die trekpleister geworden voor beroemde kunstenaars. Hij richtte ‘Les Rencontres de Saint-Simeon’ in de gelijknamige herberg, waar o.a. ook schrijver Baudelaire en schilder Courbet elkaar ontmoetten. Het museum dat zijn naam draagt werd in 1868 al geopend door hemzelf om kunstenaars in de regio de kans te geven hun werk te laten zien aan het publiek. Ook een grootheid als Monet maakte er gebruik van. Nu is het een echt museum met een grote collectie van pre-impressionistische kunst, gevestigd in de kapel van een voormalig Augustijnerklooster. Een ‘must’ voor de liefhebber en eigenlijk niet te missen bij een bezoek aan Honfleur

Maisons Satie

Dat geldt eigenlijk ook voor Maisons Satie. Helemaal gewijd aan het leven en werk van de intrigerende componist en pianist Erik Satie, hier geboren in 1866. ‘Né très jeune dans un temps très vieux’ zoals deze avant-gardist in de muziek zelf wel eens opmerkte. In zijn geboortehuis werd in 1998 een museum geopend en nu wandel je er door een multimediale voorstelling en maakt zo kennis met zijn muziek.

Schilderkunst en muziek laten Honfleur uitstijgen tot veel meer dan een mooi havenstadje aan de monding van de Seine. Mis het niet. Ga voor meer informatie en redenen om deze prachtige havenstad te bezoeken naar de website van het Office de Tourisme van Honfleur.

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou

Tips voor jouw vakantie