Van Gogh in Auvers-sur-Oise – De laatste maanden

Vincent van Gogh kwam op 20 mei 1890 aan in Auvers-sur-Oise en stierf daar op 29 juli na een zelfmoordpoging. Een periode van slechts twee maanden die gekenmerkt wordt door een eigen stijl en ontwikkeling. Getroffen door de verschillende crises verhuisde Van Gogh dichter naar Parijs, bij zijn broer Theo, om een nieuwe creatieve impuls te vinden. Het werd Auvers-sur-Oise, gekozen vanwege de aanwezigheid van Dr. Gachet, een arts die hem misschien kon helpen, en tevens bevriend was  met de impressionisten die er ook regelmatig kwamen.

Tentoonstelling in Musée d’Orsay (Parijs) van 3 oktober t/m 4 februari

Deze laatste twee maanden van zijn leven vormen een cruciale fase in zijn carrière, en tevens een hele productieve: Van Gogh maakte nog 74 schilderijen en 33 tekeningen, waaronder iconische werken als Le Docteur Paul Gachet, L’église d’Auvers-sur-Oise en Champ de blé aux corbeaux.  Over deze periode is nu voor het eerst een tentoonstelling georganiseerd in het Musée d’Orsay (Parijs) in nauwe samenwerking met het Van Gogh Museum in Amsterdam*.  Per thema worden de werken belicht: vroege landschappen die het dorp afbeelden, portretten, stillevens en landschappen van het omringende platteland. Er is ook een serie schilderijen te zien in een langwerpig dubbel vierkant formaat, uniek in het oeuvre van Van Gogh. Daarnaast zijn er diverse lezingen en workshops rondom de expositie.

Reserveer tickets

De tentoonstelling Van Gogh in Auvers-sur-Oise – De laatste twee maanden zal veel publiek trekken en het wordt sterk aanbevolen om vooraf tickets te bestellen op de website van Musée d’Orsay

* Deze tentoonstelling vindt plaats in nauwe samenwerking met het Van Gogh Museum in Amsterdam. Eerder dit jaar werd daar deze expositie gehouden waarbij Musée d’Orsay een aantal werken uitleende. Nu gebeurt dat ook andersom. Een unieke kans dus voor iedereen Van Gogh liefhebber die de Amsterdamse versie gemist heeft en een prachtig excuus voor een bezoek aan Parijs in de komende maanden.

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou

Tips voor jouw vakantie