Victor Hugo heeft ooit gezegd: ‘Neem Versailles, meng het met Antwerpen en je hebt Bordeaux.’ En dat gaat eigenlijk nog altijd op. Bordeaux is tegelijk ongepolijst én keurig opgepoetst. Het ruikt er naar avontuur, maar ook naar exclusieve wijnen. In het straatbeeld overheerst de Franse grandeur: de stad telt in totaal bijna 400 vaak prestigieuze monumenten. Maar … ook de Engelsen, de Hollanders en de Duitsers hebben hier hun sporen achtergelaten. Tijdens een vierlandenrondje door de stad komen we ze allemaal tegen.
We beginnen bij de kathedraal Saint-André, op het Place Pey-Berland, uit 1096. Dit robuuste bouwwerk heeft inmiddels heel wat stormen-des-tijds doorstaan: een aardbeving in 1427, een brand in 1787 en een orkaan in 1820. Maar er is óók geschiedenis geschreven. Op 27 juli 1137 trouwde in deze kerk Eleonora van Aquitanië als meisje van 15 met de toekomstige Franse koning Lodewijk VII, zelf ook nog maar 16 jaar. Het was een van de grootste feesten die Bordeaux ooit gekend heeft.
Na de ceremonie maakte het koppel een rondje door de juichende stad en vierden ze dagenlang feest in het inmiddels verdwenen Palais de l’Ombrière. De bevolking van Bordeaux werd getrakteerd op grote hoeveelheden drank en vlees. Een kleine week later – op 1 augustus – overleed Lodewijk VI. Eleonore en haar man kwamen aan het hoofd te staan van een enorm rijk, ze hadden het hele midden en westen van het huidige Frankrijk in handen. Lodewijk bleek al snel veel te vroom voor de ondernemende, uitdagende en knappe Eleonore (ze zei over hem: ‘Hij is meer monnik dan koning’). Het schijnt dat Eleonore in 1152 zelf de scheiding heeft aangevraagd, een gedurfde stap voor die tijd. Ze behield gelukkig haar oorspronkelijke rijk en trouwde op 18 mei 1152 halsoverkop met de ongeveer 12 jaar jongere (stoere) Hendrik, hertog van Normandië en graaf van Anjou. Ze wisten op dat moment niet dat ze binnen een paar jaar koning en koningin van Engeland zouden worden, maar door allerlei spelingen van het lot gebeurde dat wel, in 1154.
Verder lezen? Bovenstaand is een kort fragment uit het artikel van Angelique van der Horst in de En Route nazomereditie 2022 (#185), nu in de winkel en online verkrijgbaar: En Route edities bestellen.
Van 3 t/m 8 oktober begeleidt Angelique van der Horst de groepsreis ‘Oude en nieuwe rijkdommen in Bordeaux en omgeving’. Een reis die je o.a. voert langs het Musée des Beaux-Arts, de Botanische tuin, le Cité du Vin maar ook naar Bergerac en Saint-Emillion. Reissom vanaf € 1.995 p.p.
Ga voor meer informatie naar www.experiencetravel.nl.