50 jaar druivenplukken en 50 jaar lang daar foto’s van maken. Dat deed de Apeldoornse fotograaf Frank de Jongh in zijn geliefde Beaujolais. Hij hielp niet alleen mee, maar legde met zijn camera tegelijk de historie vast, puur en ongefilterd.
Tegenwoordig fotografeert iedereen er met z’n mobieltje lustig op los, maar vijftig jaar geleden was fotograaf De Jongh een van de weinigen (zo niet de enige) die het plukken wel eens even onderbrak om foto’s van het oogsten te maken.
Ook in de wijndorpjes kende men hem al snel als ‘le photographe’.Zijn foto’s vormen een uniek tijdsbeeld van 50 jaar druivenplukken in de Beaujolais en van de viering van het lokale feest ‘la Fête Raclet’, ter ere van Benoît Raclet, de ‘redder der wijngaard’, wordt jaarlijks herdacht, omdat met zijn uitvinding (uit 1842) een voortwoekerende druivenziekte de kop in kon worden gedrukt.
De expositie in het museum van Romaneche-Thorins, in hart van de Beaujolais, wordt op zaterdag 16 september geopend duurt tot 14 december 2023. Een aanrader voor iedereen die dit najaar in de buurt is, even van de autoroute af en je bent er! Ga voor meer informatie naar www.beaujolais50.com.
Om een indruk te krijgen van dit bijzondere werk enkele foto’s die eerder in En Route (nazomereditie 2022, #177) stonden:
‘Le meilleur moment’ – 1980, La Chapelle-de-Guinchay
Druivenplukken is zwaar werk. ’s Morgens vroeg op de kar achter de tractor naar de wijngaard, vaak met een kater, de stilte is oorverdovend … Dan klinkt om 09:00 uur de verlossende kreet ‘Casse-croûte!’ Op een kar staan manden met stokbrood, kazen en worst en het eerste glas wijn wordt genuttigd, zeer goed voor de moraal. Voldaan wordt het werk hervat, je hoort de eerste plukkers zingen. Met recht: le meilleur moment!
‘Le taillage’ – 1973, Fleurie
Zodra aan het einde van de herfst de bladeren vallen, starten de meeste boeren met het snoeien van de wijnstokken. Snoeien is het zwaarste werk in de wijnproductie.
Biologische boeren wachten tot na Saint-Vincent (22 januari) met snoeien; volgens hen moet de druif rust hebben na de oogst. De plant moet zich herstellen om er sterker uit te komen.
Père Berry huurde bijvoorbeeld snoeiers en was na twee weken klaar. Patron Émile Passot (hier op de foto met zijn vrouw) stond er echter alleen voor. Bij hem duurde het drie maanden voordat al zijn 100.000 wijnstokken gesnoeid waren.