La Citadelle Souterraine de Verdun

la Citadelle souterraine. Slag om Verdun

De Slag om Verdun in woord en beeld

De stad Verdun, in de Grand-Est, is bij de meeste mensen wel bekend van de Slag om Verdun. Deze veldslag, die zich afspeelde in 1916, is een van de gruwelijkste en bloedigste geweest van de Eerste Wereldoorlog. Hij duurde tien maanden en kostte het leven aan 160.000 Franse soldaten en 140.000 Duitse soldaten. Rondom de stad Verdun zijn meerdere herdenkingsplekken te vinden, waaronder la Citadelle Souterraine. Deze citadel is eind van de 19e eeuw uitgegraven en bevindt zich onder de bovengrondse citadel.

Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog had de vesting een gangenstelsel van vier kilometer. Aan het eind van de oorlog was dat stelstel uitgebreid tot zeven kilometer.

Een kleine stad op zich

De ondergrondse citadel deed dienst als commandopost, bevoorradingsbasis, en diende als huisvesting voor duizenden soldaten. Naast de tunnels waren er ook zes opslagplaatsen voor springstof, zeven voor munitie, een bakkerij, een molen, een telefoon- en telegraafcentrale, een waterpomp en verschillende keukens. Negen broodovens produceerden maar liefst 28.000 broden per dag.

Rondleiding

Je kunt de citadel ook bezoeken. Sinds 2021 zijn de rondleidingen gemoderniseerd zodat je een beter beeld krijgt van wat zich daar ruim een eeuw geleden afspeelde. In een speciaal zelfrijdend wagentje maak je een toer door de hele ondergrondse citadel.

Je krijgt tijdens de rit een VR-bril op en kruipt zo in de huid van soldaat Jean Rivière. Hij leidt je door het hart van de vesting samen met zijn twee kameraden Camille en Émile. Het is een bijzondere en indrukwekkende toer.

Praktische tip

Denk aan warme kleding als je de citadel bezoekt want het is er maar acht graden en de luchtvochtigheid is er vrij hoog.

Gerelateerde locaties