Noord-Normandië

Road-trip door Noord-Normandië

Een road-trip door Noord-Normandië gaat door het departement Seine-Maritime,  een prachtig land met veel tegenstellingen. Adembenemende krijtrotsen aan de kust, lieflijke heuvels met koeien en appelbomen, middeleeuwse vakwerkhuisjes, kloosters en kaas. Een roadtrip door een schitterend gebied, dat je niet mag missen.

Laten we deze rondreis beginnen in ons dorp Ardouval, gelegen in het pays de Bray aan de rand van het schitterende forêt van Eawy, één van de mooiste beukenbossen van Frankrijk. Wij bezitten daar een oude longère, een lang en smal Normandisch vakwerkhuis, waar vroeger dagloners woonden met hun gezinnen en hun vee.

Kooldorp en wallaby’s

In het voorjaar is het woud van Eawy ronduit oogstrelend, met het prille groen van de beukenblaadjes en de blauwe zee aan boshyacinten. In de herfst kleuren de bladeren van de beuken roodbruin. In alle jaargetijden is het een feest om er te wandelen, te fietsen of paard te rijden. We remmen nog net op tijd voor een overstekend hert, dat ons beschuldigend nakijkt.

We naderen Saint-Saëns, een charmant, oud stadje aan de Varenne. Het stadje is vooral bekend om zijn typische kool, die tot wel 20 kilo kan wegen. We bewonderen er de grote paarsblauwe kool van ijzer, die door onze buurman Maurice vervaardigd is.

In Clères bezoeken we vervolgens het dierenpark. Het is een prachtig landschapspark rondom een sprookjesachtig kasteel, waar de dieren deels vrij rond kunnen lopen. Plots worden we verrast door enkele wallaby’s, die met grote sprongen van de heuvel naar beneden hopsen.

Vrijpartij in het oude Rouen

Vervolgens gaat onze trip verder naar Rouen, gelegen aan de Seine en de hoofdstad van Normandië. Het is de geboortestad van Gustave Flaubert, vooral bekend van zijn roman Madame Bovary. De beschrijving van een vrijpartij van Emma Bovary, terwijl zij in een koets door Rouen rijdt, deed bij het verschijnen van de roman in het midden van de 19e eeuw heel wat stof opwaaien.

We brengen een bezoek aan de schitterende gotische kathedraal Notre-Dame, een kerk die Claude Monet maar liefst dertig keer vanuit hetzelfde perspectief geschilderd heeft, telkens bij andere weersomstandigheden. Het is een van de hoogste gotische kathedralen van Frankrijk, in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd en vervolgens prachtig gerestaureerd. In de zomer valt er bij de kathedraal bij het vallen van de duisternis een fascinerend schouwspel van licht en muziek te beleven.

Wat een prachtig oud centrum heeft Rouen! Smalle straatjes met bijna duizend vakwerkhuizen geven het geheel een middeleeuwse sfeer. Door de winkelstraat rue du Gros-Horloge lopen we onder het bijzondere stadsuurwerk Gros-Horloge door naar de oude markt, le Vieux-Marché. De hoge vakwerkhuizen bieden volop terrassen en restaurants; op het plein valt de bijzonder vormgegeven kerk van Jeanne d’Arc op. We staan even stil bij een kruis, op de plek waar Jeanne in 1431 levend werd verbrand. We huiveren.

Ook het Musée des Beaux Arts is een bezoek waard. Het is een statig gebouw met een grote collectie schilderijen van de impressionisten Monet, Sisley, Pissarro en Renoir, die veelal in Normandië schilderden. Op het plein voor het gebouw staat een bordje: ‘Ici, Emma Bovary n’a jamais pris de leçon de piano.’ Nee, in plaats van pianoles ging ze naar haar minnaar!

Er is nog zoveel meer te zien in Rouen, waaronder het bijzondere knekelhuis van het Aître Saint-Maclou of de Tour Jeanne d’Arc, waar zij gemarteld werd alvorens naar de brandstapel gevoerd te worden. Voor een fantastisch uitzicht over Rouen beklim je de heuvel van Sainte-Catherine. Ook Claude Monet genoot vaak van dit uitzicht; hij schilderde er het beroemde Vue sur Rouen.

De olifant drinkt zeewater

Voordat we naar zee gaan, volgen we de Seine voor een bezoek aan de abdijruïne van Jumièges. Jumièges is een klein dorp aan de Seine waar in 654 een abdij werd gebouwd, die vervolgens meerdere malen verwoest werd, in 814 door de Noormannen en in 1562 door de protestanten. We zijn onder de indruk van dit imposante bouwwerk op deze prachtige plek. Even verder, in Saint-Wandrille, leeft het klooster nog. Op zondagochtend kun je in de kloosterkapel de mis bijwonen, waarin monniken Gregoriaanse gezangen ten gehore brengen. Breng ook zeker een bezoekje aan de kloosterwinkel, waar de monniken van Saint-Wandrille religieuze artikelen, eigen gebrouwen bier en honing verkopen.

Daar is de Côte d’Albâtre, een kust met prachtige krijtrotsen. We komen aan in Étretat, met de wereldberoemde Falaise d’Aval, door Guy de Maupassant beschreven als ‘een olifant die zijn slurf in het zeewater steekt’. Claude Monet schilderde deze bijzondere rotsformatie; de heldere luchten maken Étretat tot een eldorado voor kunstschilders.

Onze route gaat verder naar Veules-les-Roses, een prachtig oud dorp met schattige vakwerkhuizen langs de Veules, de kortste fleuve van Frankrijk. Hier komen de veulaises vandaan, heerlijk zoet-zoutwateroesters. Een picknick op het grootste keienstrand van Normandië, met een dozijn oesters en een droog wit wijntje, dat vergeet je nooit meer.

Via Varengeville naar Dieppe

Het hoogtepunt van onze rondreis is Varengeville-sur-Mer. De tuinen van Le Bois des Moutiers staan bekend om hun weelderige rododendrons. Die zijn op hun mooist in mei en juni, wanneer de bloei op het hoogtepunt is. Er bloeien ook prachtige hortensia’s in een betoverende landschapsarchitectuur bij een landhuis om te dromen. Trek enkele uren uit voor dit paradijs op aarde, dat zich in de vallei lijkt te storten, tot aan zee.

Even verderop ligt het betoverende kerkje van Saint-Valéry met zeemanskerkhof, boven op de rotskliffen met een adembenemend uitzicht op zee. Expressionist Georges Braque zorgde voor de gebrandschilderde blauwe ramen, die wondermooi passen bij het middeleeuwse interieur. Hij ligt hier ook begraven.

Langs de kust rijden we naar Dieppe, een drukke vissershaven. In de Middeleeuwen verkende men van hieruit al de hele wereld. Jehan Ango, een zestiende-eeuwse reder, bracht als eerste ivoor naar Europa. In het kasteelmuseum kun je prachtige ivoorminiaturen aanschouwen, voorbeelden van een onvoorstelbaar fijn – en uitgestorven – vakmanschap.

‘My dear friend,’ schreef Henry James in 1895 aan de Franse schilder Jacques-Émile Blanche, ‘jouw Dieppe is een Florence in het klein. Alle mogelijke personages lijken zich hier voor de romancier te verzamelen.’ Op zaterdag is er ’s morgens markt door de hele stad. Vissers verkopen hun vis en coquillages rechtstreeks vanaf de boot. Verser krijg je ze niet. Een gezellige drukte, met volle terrassen en lange rijen voor de kramen met vlees en kaas.

Een hart van kaas

Even ten zuiden van Dieppe vinden we het kasteel Miromesnil, waar Guy de Maupassant in 1850 geboren werd. We krijgen een rondleiding door het prachtige kasteel en wandelen op ons gemak door de mooie tuinen. Vervolgens rijden we over de D1 door het pays de Bray naar Neufchâtel-en-Bray. Parallel aan deze weg loopt de Avenue verte, een voormalige spoorlijn, die nu dienstdoet als wandel- en fietspad, van Londen naar Parijs. We komen uit bij het kasteel van Mesnières-en-Bray, waar een paar jaar geleden een hevige brand gewoed heeft. De herstelwerkzaamheden zijn afgerond; het kasteel staat er weer in volle glorie.

Onze laatste pleisterplaats, Neufchâtel-en-Bray, mag met recht het hart van het pays de Bray genoemd worden. De plaats staat bekend om zijn cœur de neufchâtel, een kaas in de vorm van een hart. We ronden onze roadtrip af met een bezoek aan het musée Mathon-Durand, gevestigd in een mooi gebouw uit de 16e eeuw, voor een kijkje in de geschiedenis en de tradities van Neufchâtel en het pays de Bray.

Eten en drinken

 • Le Colombier, 1 rue Loucheur, Offranville
  Prijzig, maar wel fantastisch.
 • Le Relais Normand, 21 place Maintenon, Saint-Saëns
  Niet duur en toch voortreffelijk.
 • L’O2 Mer, 101 boulevard de Verdun, Dieppe
  Middenklasse met topkwaliteit.
 • Auberge des Ruines, 17 place de la Mairie, Jumièges
  Prijzig en goddelijk!

De mooiste tuinen van de Seine-Maritime

 • Le Jardin Agapanthe, 1 impasse d’Agapanthe, 76850 Grigneuseville
 • Les Jardins de Bellevue, 1785 route d’Eawy, 76850 Beaumont-le-Hareng
 • Le Bois des Moutiers, route de l’Église, 76119 Varengeville-sur-Mer.
  Deze tuinen zijn tot nader order gesloten in verband met grootse onderhoudswerkzaamheden.
Deel dit artikel

Ook interessant voor jou

Tips voor jouw vakantie