Onbekende slagvelden achter de stranden van Normandië

Voor een bezoek aan de slagvelden van Normandië beperken velen zich tot een bezoek aan Omaha Beach of Sainte-Mère-Église, waar nog altijd een ‘parachutist’ aan de kerktoren hangt. Maar er zijn ook tal van onbekende plekken in de Amerikaanse sector die minstens zo interessant zijn. We lichten er een aantal uit.

In de vroege ochtend van 6 juni 1944 arriveerden de eerste landingsvaartuigen op de invasiestranden. Zo’n zes uur eerder waren er rond de 20.000 Britse, Canadese en Amerikaanse parachutisten geland die al een zware strijd gestreden hadden voordat het eerste landingsvaartuig aan wal kwam. De parachutisten werden vervoerd in diverse vliegtuigen. Voor de Amerikanen was dit de Douglas C-47. Er waren 800 C-47’s nodig om de Amerikaanse parachutisten vanuit Engeland naar hun Normandische dropzones te vervoeren.
Vanwege het slechte weer hadden de Duitsers geen invasie verwacht en waren diverse artilleriestukken dan ook niet of nauwelijks bemand. Toch wisten de Duitsers met hun luchtafweergeschut 21 C-47’s uit de lucht te schieten. Op bijna al deze crash sites zijn monumenten te vinden die minder bekend zijn bij het grote publiek.

Eén daarvan ligt in het plaatje Graignes

De Slag om Graignes

De Slag om Graignes vond plaats tussen 10 en 12 juni 1944. Terwijl reeds gearriveerde parachutisten verdedigingsposities in Graignes voorbereidden, bleven er meer en meer Amerikaanse parachutisten aankomen, en tegen het einde van de volgende dag was de groep in omvang gegroeid tot 182 (12 officieren en 170 manschappen), inclusief Major Charles D. Johnston.
De burgemeester van Graignes besloot dat de parachutisten gevoed moesten worden, ondanks de risico’s die het helpen van de vijand met zich meebracht. De vrouwen van Graignes begonnen daarop te koken, zodat ze de mannen twee maaltijden per dag konden serveren.

In de middag van zaterdag 10 juni naderden de eerste Duitsers het dorp. De parachutisten lieten de patrouille dichtbij komen en openden toen het vuur, waarbij vier doden vielen.
De volgende dag was er geen spoor van de vijand te zien en kregen enkele parachutisten toestemming om de mis bij te wonen. Maar halverwege de viering stormde een vrouw de kerk binnen en riep: ‘De Duitsers komen eraan!’

….

Verder lezen? Bovenstaand is een kort fragment uit het artikel van Monica Baan in de En Route zomereditie 2024  (#184), nu in de winkel en online verkrijgbaar: En Route edities bestellen.

Dit jaar in Normandië? Laat je dan gidsen door Monica Baan langs de slagvelden van Normandië. Ga voor meer informatie en aanmelding naar D-Day Battletours.

Adrestip: Maison les Hirondelles, een Nederlandse chambres d’hôtes, net achter de Utah landingsstranden in La Manche.

Monica Baan on tour
Maison les Hirondelles
Deel dit artikel

Ook interessant voor jou

Tips voor jouw vakantie