Porquereolles

Porquerolles, een oase van rust langs de Côte d’Azur

Aan de Côte d’Azur ben je nooit alleen. Altijd zijn er anderen die vanuit alle windstreken op deze magische plek afkomen. Zeker in de zomermaanden is het er eigenlijk te vol. Het achterland, de Provence, is een alternatief, maar er liggen ook een paar eilandjes voor de kust voor een echte time-out. Eén daarvan is Porquerolles.

Porquerolles is een van de drie eilandjes voor de kust van Hyères even ten oosten van Toulon, de Îles d’Hyères. Je vaart er in een klein half uurtje heen vanaf het schiereiland Giens en je gaat van boord in een andere wereld – in Le Village, het enige dorpje op het eiland. Wat direct opvalt: een typisch mediterraan haventje met wat jachtjes en motorboten, een enkel kleurrijk vissersbootje, maar geen auto’s. Porquerolles is autovrij en dat alleen is al een reden om hier even de gekte van de Côte d’Azur te ontvluchten. Zo moet het er ongeveer uit hebben gezien voordat het massatourisme Zuid-Frankrijk in het vizier kreeg.

Nieuwe bossen

In die tijd, om precies te zijn in 1912, kocht de Belgische ondernemer François Joseph Fournier (1857-1935) dit juweel voor zijn vrouw en vestigde zich er. Hij herkende er een vleugje Mexico in, het land waar hij met goud- en zilvermijnen zijn fortuin had vergaard maar dat hij vanwege de revolutie had moeten ontvluchten. Hier zou hij een nieuw leven starten en het eiland weer tot leven brengen. Hij liet het door branden getroffen eiland grotendeels herbebossen, liet wegen aanleggen en ontwikkelde wijngaarden. De eerste Vin des Côtes de Provence komt hier vandaan.

Maar wijn is niet het eerste waar je aan denkt als je van boord gaat. Een fiets huren komt misschien meer in de richting en dat kun je op diverse plaatsen in Le Village. Een ouderwetse vélo Hollandais of toch maar een VTT à assistance électrique? Geen gek idee, want de wegen zijn hier onverhard en gaan met regelmaat bergopwaarts.

Guide Voyage – Overnachten op en rond Île Porquereolles

Mas du Langoustier
Schitterend gelegen up-market hotel-restaurant aan de westkant van het eiland: langoustier.com

Studio Marina
Luxe studio in Port Hyères op een steenworp van de ferries naar Porquereolles en de andere eilanden: Boek via GitesWijzer.


Het hele artikel lezen? Lees verder in de En Route nazomereditie (#181). Nu in de winkel of te bestellen op En Route edities bestellen.

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou

Tips voor jouw vakantie