Sancerre, meer dan beroemd wit

Sancerre is bij veel mensen bekend om de witte wijn. Kenners weten dat er nauwelijks een betere sauvignon blanc bestaat. Wijn kan dus een aanleiding zijn om aan te leggen in Sancerre – wellicht met je boot, want dankzij de Loire heeft Sancerre ook veel te bieden voor geheelonthouders met andere interesses…

Dit voorjaar ontdekte ik dat Sancerre inderdaad meer te bieden heeft dan de beroemde witte wijn. En zover is het niet: vanaf Parijs is het nog maar een uurtje of twee rijden. Wat opvalt is dat de tussenliggende Franse streken toch nog een behoorlijk plat pays vormen. Totdat je de snelweg afgaat, de Loire oversteekt en Sancerre ziet liggen op de top van een heuvel, nog net geen berg. Links en rechts van de weg niets dan wijngaarden; bij het passeren van het plaatsnaambord word je eraan herinnerd dat je hier in een van de plus beaux villages de France bent. In 2021 werd Sancerre zelfs uitverkoren tot Le village préféré des Français. Maar eerlijk is eerlijk, ik kom hier in de eerste plaats voor de wijn.

Royaume du Sauvignon Blanc

We hebben een afspraak met Adélaïde Grall, vigneronne in het gelijknamige wijndomein. Ze begroet ons met een hartelijk Bienvenus au royaume du sauvingon blanc! en neemt Nynke en mij mee naar haar wijngaard op de helling aan de oostelijke kant van het dorp. We kijken naar de Loire die zich noordwaarts een weg baant door het Franse land, daarachter zien we de Bourgogne en in de verte zelfs de contouren van de Morvan.

Maar hier ligt dus het koninkrijk van de sauvignon blanc, een mooie term die alles zegt over het succes van de wijnbouw rondom Sancerre, en over de export. Adélaïde vertelt dat twee derde van de jaarlijkse productie van circa 23 miljoen flessen voor de export bestemd is. Amerika is een grote afnemer. Als men daar een sauvignon blanc bestelt, bedoelt men eigenlijk een Sancerre. Net als Spa is de plaats een algemene productnaam geworden. En als je dat voor elkaar krijgt, dan ben je knap bezig.

Toch is voor de kenner niet elke Sancerre hetzelfde. Voordat we een toertje maken in haar sterk op een Jeep lijkende auto, geeft Adélaïde ons wat uitleg over de drie verschillende terroirs: de Terres Blanches in het westen hebben een relatief hoog kleigehalte en de Caillottes in het oosten bevatten meer kalk en kiezels. Nabij de oevers van de Loire vinden we de Silex, met vuursteen in de bodem. Die verschillende bodemgesteldheden zorgen voor uiteenlopende wijnen: van volle, complexe wijn die je goed kunt bewaren (Terres Blanches), via wat lichtere, fruitiger wijnen (Caillottes) tot ronduit kruidig (Silex).

Op een zichzelf respecterende Sancerre staat dat ook netjes aangegeven. En dat betreft alleen nog maar de witte wijn. Rood wordt hier ook verbouwd, met de pinot noir, mais vormt slechts 20% van de totale productie.

Verder lezen? Bovenstaand is een kort fragment uit het artikel van Michiel Bom in de En Route nazomereditie 2024  (#185), nu in de winkel en online verkrijgbaar: En Route edities bestellen.

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou

Tips voor jouw vakantie