Vichy, meer dan de hoofdstad van Vichy-Frankrijk

Vichy is een stad in het centrum van Frankrijk, in de Allier (Auvergne) om precies te zijn, even boven Clermont-Ferrant. Natuurlijk is de stad voor altijd verbonden met de  Tweede Wereldoorlog waarin het de hoofdstad was van Vichy-Frankrijjk. Een zwarte periode in de Franse geschiedenis waarin de ‘vrije’ État Français onder leiding van de oorlogsheld Generaal Pétain van juli 1940 tot augustus 1944  in feite vier jaar lang collaboreerde met de Duitse bezetter. Oorspronkelijk was Clermont-Ferrant als hoofdstad aangewezen van de Vrij Zone. Maar deze industriestad bood te weinig hotelruimte voor de politici en ambtenaren zodat gekozen werd voor Vichy dat als kuuroord veel meer hotelcapaciteit had.

Kuuroord Vichy

Vichy is namelijk vooral een kuuroord rondom de warmwaterbronnen aan de rivier de Allier die dwars door de stad stroomt. Vooral vanaf medio 19e eeuw bezochten mensen om die reden al de stad. Uit die tijd stamt ook het casino dat weer andere soort mensen aantrok. Zo werd Vichy aan het begin van de 20e eeuw een magneet voor veel bezoek en dat is bijvoorbeeld terug te zien aan de architectuur in stad.

Opéra van Vichy

Bezoek bijvoorbeeld de Opéra van Vichy, een prachtig voorbeeld van de Art Nouveau. Gebouwd in 1903 en één van dé opera’s die er toe deden in de 20e eeuw tot diep in de jaren zestig. De opera raakte toen in verval, een brand brak er zelfs uit, maar sinds 1995 is het in haar oude luister hersteld en is er ook een museum in gevestigd. Ga voor de programmering naar de website van de opera.

Aan het oorlogsverleden herinnert niet veel meer. Er is geen museum waarin deze jaren worden toegelicht en dat zegt misschien nog iets over de moeizame verhouding met dit verleden. Wel is er een stadswandeling beschikbaar bij het Office du Tourisme over de oorlogsjaren waarbij o.a. stilgestaan wordt aan de voormalige regeringszetel bij Hotel du Parc.

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou

Tips voor jouw vakantie