De Jura, een ‘vineuze’ enclave tussen berg en bos

Een zekere eigenzinnigheid kan het wijngebied Jura niet worden ontzegd. Men heeft in de hoofdstad Arbois tot vier keer toe een revolutie uitgeroepen, men teelt hier druiven die nergens anders in Frankrijk voorkomen en men maakt nogal wat wijnen met een bijzondere persoonlijkheid.

De schaal waarop in de Jura wijnbouw plaatsvindt, is bescheiden. Vrijwel nergens in dit bergachtige, sterk beboste departement kunnen druiven worden geteeld. Het lukt eigenlijk alleen in een smalle, hooguit twaalf kilometer brede strook tussen en in het verlengde van de steden Arbois en Lons-le-Saunier. Daar liggen klei-, mergel- en kalkgronden, terwijl omringende, beschuttende plateaus het klimaat wat droger en minder ruw maken dan elders in de streek. In totaal bestrijken de wijngaarden nog geen tweeduizend hectare.

Getorste tros

Als centrum van de Jura fungeert Arbois, een provincieplaats tussen lage, met druivenstokken bedekte heuvels. Het silhouet van de stad wordt bepaald door de 64 meter hoge klokkentoren van de Saint-Just-kerk, terwijl het centrum bestaat uit een plein met een fontein, enkele oude galerijen en een aantal wijnwinkels. De grootste – tevens proeflokaal – is Les Deux Tonneaux van Henri Maire. Op de eerste zondag van september (de feestdag van Saint-Just) draagt men door de straten van Arbois een enorme, soms haast honderd kilo zware tros druiven. Deze wordt opgehangen in de kerk van Saint-Just en daar gezegend door een priester.

De onderzoeker Louis Pasteur is in de Jura geboren en heeft in Arbois veel experimenten verricht. Hij had daar ook een eigen wijngaardje waar hij onder andere het effect van gistcellen bestudeerde. De akker (44 are) bestaat nog steeds en ligt bij de wijnkruising naar Montigny-lès-Arsures. Door het departement Jura kan ook de Route Pasteur worden gevolgd.

Rood, rosé, wit en geel

Een voor de Jura zeer kenmerkende blauwe druif is poulsard. Deze bevat weinig pigment en geeft dus lichte wijnen – in veel gevallen rosés. Het aroma ervan is vaak pruimachtig, in combinatie met iets van kreupelhout. Trousseau, een andere Jura-specialiteit, geeft juist wel veel kleur en bevat ook meer tannine. De desbetreffende wijn smaakt gewoonlijk naar rood fruit en zwarte bessen. De Bourgognevariëteit pinot noir is Jura’s derde blauwe druif.


Het hele artikel lezen? Lees verder in de nieuwe En Route zomereditie (#180). In de winkel of als extra bij een nieuw (cadeau) abonnement.

Hubrecht Duijker
Dit artikel is geschreven door Hubrecht Duijker

Vinpressionist Hubrecht Duijker schreef meer wijnboeken dan wie ook ter wereld, en schildert in zijn eigen impressionistische stijl. Kijk eens op www.vinpressionist.com. In En Route schrijft hij over de Bonnes Bouteilles uit de diverse Franse wijnstreken.

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou

Tips voor jouw vakantie