Rennes le Chateau

De mysteries van Rennes-le-Château en Maria Magdalena

In Couiza verwijst een bordje naar de afslag naar Rennes-le-Château, een nietig dorpje op de top van een heuvel aan de voet van de Pyreneeën. Een bochtige, smalle weg loopt dood in het desolate gehucht met het kasteel waaraan Rennes zijn naam ontleent. Niemand komt er toevallig. Iedereen is nieuwsgierig naar de verhalen over verborgen schatten, mysterieuze manuscripten en complottheorieën, waarin Maria Magdalena als symbool van spirituele kennis en esoterische wijsheid een hoofdrol vervult.

Het geheim van de dorpspastoor

Het begint allemaal in 1885 met dorpspastoor Bérenger Saunière en Marie Dénarnaud, zijn huishoudster en vertrouwelinge die hem tot zijn dood in 1917 trouw bleef. Na zijn benoeming tot pastoor trof hij in Rennes-le-Château een pastorie aan en een aan Maria Magdalena gewijde kerk, die dringend moesten worden gerestaureerd. Tijdens herstelwerkzaamheden zou hij verborgen perkamenten hebben gevonden, waarvan de inhoud bij openbaarmaking de loop van de geschiedenis een heel andere wending zou geven.
Na zijn ontdekking begon Saunière, ondanks zijn bescheiden priesterinkomen van 30 francs per maand, enorme sommen geld uit te geven. De restauraties werden voltooid en hij liet de luxueuze Villa Bethania en de Tour Magdala met een orangerie bouwen, namen die verwijzen naar Maria Magdalena. De herkomst van zijn rijkdom hield hij angstvallig geheim en zelfs toen zijn bisschop een verklaring eiste, weigerde hij halsstarrig opheldering te geven. Saunière werd uit zijn ambt gezet, maar hij liet een altaar plaatsen in de serre van de Villa Bethania en droeg daar de mis op. Zijn opvolger preekte voor een lege kerk. Na zijn dood bleek zijn hele bezit op naam te staan van Marie en toen zij in 1953 stierf, nam zij het geheim van haar geliefde pastoor mee het graf in.

De Église Sainte-Marie-Madeleine speelt een sleutelrol in de mysteries. Boven de ingang staat de Latijnse inscriptie Terribilis est locus iste (Dit is een vreselijke plek) en bij binnenkomst word je begroet door het afschrikwekkende beeld van een grimlachende duivel die een wijwaterbekken ondersteunt. Een opmerkelijk beeld is dat van Maria Magdalena met een schedel aan haar voeten, een associatie met de vergankelijkheid van het leven en esoterische kennis. De vele cryptische verwijzingen lijken te refereren aan de bijzondere ontdekking van Saunière.

….

 

Verder lezen? Bovenstaand is een kort fragment uit het artikel van Ankie Nolen in de En Route wintereditie 2024 (#186), nu in de winkel en online verkrijgbaar op de website van Publièra Publishers: En Route edities bestellen.

 

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou

Tips voor jouw vakantie