Fietsen van Parijs naar Londen, dwars door Normandië

Hoe leuk is dat? Fietsen van de Notre Dame naar de Westminster Abbey is dik vierhonderd kilometer door Normandië op de pedalen. Je fietst over een enkelbaans spoorlijn van Parijs naar Dieppe en over stille landwegen, door landschappen bezaaid met kathedralen, kastelen en charmante dorpjes.

Vertrekpunt: Notre Dame

Je fietstocht begint bij de Notre-Dame in Parijs. Via het charmante Canal Saint-Martin word je langs eilandjes en parkjes Parijs uitgeleid, en dan is de Seine je gids door het Franse land. Geniet van de met recht schilderachtige Oise-vallei, die niet voor niets ook schilders als Van Gogh, Renoir en Cézanne heeft betoverd…

Meer natuur of meer cultuur

Vervolgens zijn er twee mogelijkheden. De westelijke route voert langs het schitterende natuurpark de Vexin Normand, en de oostelijke route voert langs historische plaatsen als het imposante Chateau de Chantilly, Beauvais en Senlis.

De wereld van Monet

Ook kan je ervoor kiezen via Giverny te gaan, het dorp vlakbij de Seine waar de kunstschilder Claude Monet heeft gewoond. Hij was gek op tuinieren, en hij creëerde daar in de loop der tijd een bijzondere, zeer weelderige tuin. De weerspiegeling van waterlelies in de vijvers hebben hem geïnspireerd tot een aantal meesterwerken. Wil je genieten van de werken van deze impressionistische meester? Bezoek dan ook het Musée des Impressionismes, ook in Giverny.

Over het spoor van destijds

Verder richting Dieppe voert de route langs een schilderachtig landschap van weilanden, houtwallen en appelboomgaarden. Hier liep de spoorlijn van Parijs naar Dieppe, de basis van deze route. Je komt dan ook langs spoorwegstationnetjes, kilometeraanduidingen voor de machinisten, waarschuwingen voor reizigers, stukken perron en rails en andere herinneringen aan een vervlogen treinverleden. En vergeet niet je tegoed te doen aan de lokale specialiteiten van de Seine Maritime, zoals de cider en de hartvormige NeufChatel kaas!

Na tweehonderd kilometer fietsen in Normandië, doemt de zee op. Zie daar de indrukwekkende witte krijtrotsen van de Côte d’Albâtre…

En dan nu de boot van Dieppe naar Newhaven, of blijf lekker in La Douce …

Zin om fietsend Normandië te ontdekken? Lees meer op Avenue verte London Paris.

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou

Tips voor jouw vakantie