Naar de oorsprong van de Seine

Op de middelbare school vertelde mijn leraar aardrijkskunde dat hij ooit over de Seine was gesprongen. Met het beeld van de Seine in Parijs voor ogen, leek me dat opschepperij. Zestig jaar later begrijp ik waar hij het deed: in Côte d’Or, iets ten noordwesten van Dijon, daar waar de Seine ontspringt.

Het trekt, de oorsprong van zo’n machtige rivier. Waar begint die? Is het meteen een brede rivier of eerst een klaterend bergstroompje? Waar komt al dat water vandaan? De Seine ontspringt vlak bij Saint-Germain-Source-Seine. De bronnen liggen nu in een park aan de D103.

Al in de vroegste tijd sprak de oorsprong van de Seine tot de verbeelding van de mensen. Een bron betekent immers water, leven en voor sommigen ook genezing. Er zijn hier overblijfselen gevonden van heiligdommen uit de Keltische en Romeinse tijd. Ook ex-voto’s. Ze liggen nu in het archeologisch museum van Dijon. De plek is gemarkeerd door een kleine grot die dient om de bronnen te beschermen.

Stilteplek

Afgezien van een mooi wit stenen beeld van de godin Sequana die haar naam aan de rivier heeft gegeven, valt er in het park niet veel te zien. Waarom zou je erheen gaan? Omdat het hier, in deze regio, een oase van rust is. Het park ligt midden in het grootste bos van de Bourgogne. Een ideale streek voor mensen die naar de stilte willen luisteren. Hier kun je nieuwe energie opdoen. Verscholen in het bos vinden de bronnen en de douix (karakteristieke natuurlijke uit de ondergrond opkomende stroompjes van de Châtillonnais streek) hun weg naar de Seine. Bij zijn oorsprong is de Seine een kleine, levendige en sprankelende rivier, die onder een bruggetje door kronkelt. Ik stel me voor dat mijn leraar dáár over de Seine is gesprongen.

Seine of Yonne?

Het bordje met de tekst ‘Ville de Paris Domaine des Sources de la Seine’ duidt op het feit dat de stad Parijs het brongebied van de Seine in 1864 heeft opgekocht. Het park is nu een beschermd natuurgebied, een beschermd stukje Parijs in de Bourgogne. Het wordt keurig onderhouden door werkers die in dienst zijn van de stad Parijs. Maar stroomt de Seine eigenlijk wel door Parijs? Modern onderzoek heeft aangetoond van niet. Waar de Yonne en de Seine samenkomen heeft de Yonne een grotere watertoevoer, een groter debiet dan de Seine. Daarom zou het vervolg eigenlijk Yonne moeten heten. Maar niemand kan deze geschiedkundige dwaling nu nog rechtzetten.


Bovenstaand is een fragment uit de wintereditie van En Route (#182) met nog vele meer aandacht voor de Bourgogne zoals artikelen over Vézelay, de Abdij van Cluny en Dijon. Te bestellen op deze website of voordelig te verkrijgen bij een jaarabonnement op En Route.

Dit artikel is geschreven door Claire Oostvriesland

Voormalige lerares Frans, tweede-huis-in-Frankrijk-bezitter en francofiel. Claire trekt door heel Frankrijk op zoek naar plaatsen en mensen met een bijzonder verhaal. Sinds 2013 deelt ze haar bevindingen regelmatig in En Route.

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou

Tips voor jouw vakantie