De Abdij van Fontenaye – een ‘must see’

Abdij van Fontenay

De Abdij van Fontenaye in de Bourgogne, de oudste cisterciënzer abdij in de wereld, is een ‘must-see’ bij een bezoek aan deze streek. Niet voor niets als een van de eerste Franse monumenten in 1981 vermeld op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Geschiedenis van de abdij

Je wandelt er rond alsof de tijd er sinds de stichting ervan in 1118 heeft stilgestaan. Eeuwenlang leefden hier de monniken tot in 1790 de laatsten verdreven werden. Het geheel werd verkocht aan de familie de Montgolfier (ja, inderdaad dezelfde familie die de luchtballon uitvond en er zijn naam aan gaf), en omgebouwd tot een papierfabriek. Dat ging goed tot begin 20e eeuw. Kort na de sluiting nam Edouard Aynard, een bankier uit Lyon het gehele complex over om Fontenaye weer helemaal in de oude staat te herstellen. Nog steeds is de abdij in bezit van de nazaten van Aynard en daarmee de enige privé-bezienswaardigheid op de Unesco-lijst.

Een bezoek aan de abdij

Zoals in de video kennen we het nu en bij een bezoek zijn we weer een beetje terug in de 12e eeuw. Er gaat weer een rust vanuit die versterkt wordt door de geïsoleerde ligging in de vallei. Niet alleen binnen is veel te zien, wandel ook door de grote kloostertuin naar de oude smederij aan de rivier, vermoedelijk een van de oudste metaalwerkplaatsen in Europa.

Sla het niet over bij een volgend bezoek aan de Bourgogne. De abdij hoort in het rijtje hoogtepunten van de streek zoals bijvoorbeeld Vézelay dat er een klein uurtje rijden vandaan ligt, de Hospices de Beaune en natuurlijk de beroemde wijngaarden die ten noorden en ten zuiden van deze stad liggen.

Praktische informatie

De Abdij van Fontenaye is het gehele jaar geopend voor publiek. Van april t/m begin november vinden er bijna elk uur rondleiding plaats met een gids. Ga voor meer informatie naar de website 

Gerelateerde locaties