Zeg je Bar-le-Duc dan denk je aan water. Laat dat nou totaal niets te maken hebben met de prachtige stad Bar-le-Duc in Frankrijk!
In de Romeinse tijd was de nederzetting een halte tussen Reims en Toul. Later werd het hertogdom Bar en groeide Bar-le-Duc uit tot een van de belangrijkste steden van Lotharingen. De vallei (Ville basse) en het plateau (Ville haute) aan de linkeroever van de rivier de Ornain, ontwikkelden zich heel voorspoedig. Tijdens de Renaissance bloeide de stad enorm op cultureel en architectonisch gebied. Dat is goed te zien in Ville haute, waar een indrukwekkend stadsdeel helemaal in de Renaissancestijl te bewonderen is.
Bar-le-Duc heeft vanwege de rijke geschiedenis het label ‘ville d’Art et d’Histoire’ gekregen en staat op de lijst ‘Plus Beaux Détours de la France’. De stad van kunst en geschiedenis is meer dan de moeite waard om voor om te rijden.
En ben je eenmaal in Bar-le-Duc, probeer dan ook eens ‘caviar de Bar’. Deze ‘caviar’ heeft net zomin iets te maken met kaviaar als het Bar-le-Ducwater met de stad. Deze luxe zoete lekkernij is ook bekend onder de naam ‘la confiture de grosseilles épépinées’.
De pitjes van witte of rode aalbessen worden heel voorzichtig met een ganzenveer eruit gehaald, waarna de bessen in een siroop van gebrande suiker worden gelegd. Het geheime recept bestaat al meer dan duizend jaar en is nooit veranderd. Dat is het proeven waard!