Brasserie Excelsior in Nancy

Wie niet bij brasserie Excelsior binnen is geweest, heeft Nancy niet gezien. Het ruim honderd jaar oude restaurant – misschien wel hét symbool van Nancy –
heeft nog niets van zijn oorspronkelijke grandeur verloren. Vrijwel alles is nog origineel, van het vloermozaïek tot de vernuftig verstopte ventilatiekanalen in de eveneens onzichtbare staalconstructie.

Maar terwijl het interieur de weelde van de belle époque etaleert, gaat chef-kok Jacques Hildenbrand (50) juist voor eenvoud: ‘De kracht van de brasserie zit ‘m in de juiste balans tussen goede producten, inventieve gerechten en een aantrekkelijke prijs. Alles wordt vers bereid en onze wisselende kaart wordt afgestemd op wat er in het seizoen te krijgen is. We houden het graag simpel: de meeste vis heeft bijvoorbeeld al een heerlijk smaak van zichzelf, daar moet je dus niet te veel kruiden, specerijen of sausjes aan toevoegen.

Daarnaast serveren we steeds vaker légumes oubliés (vergeten groenten) – tegenwoordig heel populair – en hanteren we prijzen van rond de dertig euro voor een driegangenmenu. En niet te vergeten … je kunt hier nog tot half één ’s nachts bestellen. Vandaar dat we veel acteurs te gast krijgen die na hun theatervoorstelling nog wat willen eten.’

Dat Excelsiors formule succesvol is, bewijst het aantal kreeften dat maandelijks worden opgediend: duizend stuks. Dat zijn er twaalfduizend per jaar! Eén daarvan verdwijnt geheid in de maag van voetballegende Michel Platini, een geboren Lorrain, die hier elk jaar rond de kerst komt dineren met zijn vader die om de hoek woont.

Informatie

Ga naar website

Andere restaurants